با انواع سنسور و کارایی آنها آشنا شوید
سنسور یعنی حسکننده و از کلمهی sen بهمعنی حسکردن گرفته شده و میتواند کمیتهایی مانند فشار، حرارت، رطوبت، دما و …. را به کمیتهای الکتریکی گسسته (آنالوگ) یا غیر گسسته (دیجیتال) تبدیل کند.
سنسورها در انواع دستگاههای اندازهگیری، سیستمهای کنترل آنالوگ دیجیتال مانند plc مورد استفاده قرار میگیرند عملکرد سنسورها و قابلیت اتصال آنها به دستگاههای مختلف از جمله plc باعث شده است که سنسور بخشی از اجزای جدا نشدنی دستگاه کنترل اتوماتیک باشد.
سنسورها بر اساس نوع و وظیفهای که برای آنها تعریف شده اطلاعات را به سیستم کنترلکننده میفرستند و سیستم طبق برنامهی تعریفشده عمل میکند.
سنسورهای بدون تماس
سنسورهای بدون تماس سنسورهایی هستند که با فاصله از جسم و بدون اتصال به آن عمل میکنند. مثلاً نزدیک شدن یک قطعه وجود آنرا حسکرده و فعال میشود این عمل باعث جذب رله، کنتاکتور و با ارسال سیگنال الکتریکی به طبقه ورودی یک سیستم میگردد.
مزایای سنسورهای بدون تماس: سرعت سوئیچینگ (قطع و وصل) زیاد: سنسورها در مقایسه با کلیدهای مکانیکی از سرعت سوئیچینگ بالائی برخوردارند بطوریکه برخی از آنها (سنسور القایی سرعت) با سرعت سوئیچینگ تا ۲۵ khz کار میکنند.
طول عمر زیاد: بهدلیل نداشتن کنتاکت مکانیکی و عدم نفوذ آب، روغن، گرد و غبار و جرقههای حین کار و … دارای طول عمر زیادی هستند.
قابل استفاده در محیطهای مختلف: سنسورها در محیطهای با فشار زیاد، دمای بالا، اسیدی، روغنی، آب و … قابل استفاده هستند.
عدم نیاز به نیرو و فشار: با توجه به عملکرد سنسور هنگام نزدیک شدن قطعه به نیرو و فشاری نیازی نیست.
سنسورهای بیوالکتریکی
بیوسنسورها طی سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از مراکز تحقیقاتی قرار گرفتهاند. بیوسنسورها یا سنسورها پایه مواد بیولوژیکی اکنون گسترهی وسیعی از کاربردها نظیر صنایع دارویی صنایع خوراکی، علوم محیطی، صنایع نظامی، بهخصوص شاخهی biowar و … را شامل میشود.
توسعه بیوسنسورها از ۱۹۵۰ با ساخت الکترود اکسیژن توسط لیلند کلارک در سینسناتی آمریکا برای اندازهگیری غلظت اکسیژن حل شده در خون آغاز شد. این سنسور همچنین به نام سازندهی آن گاهی الکترود کلارک نیز خوانده میشود. بعداً با پوشاندن سطح الکترود با آنزیمی که به اکسیده شدن گلوکز کمک میکرد از این سنسور برای اندازه گیری قند خون استفاده شد.
بطور مشابه با پوشاندن الکترود توسط آنزیمی که قابلیت تبدیل اوره به کربنات آمینیوم را داراست در کنار الکترودی از جنس یون nh بیوسنسوری ساخته شده که میتوانست میزان اوره در خون یا ادرار را اندازهگیری کند هرکدام از این بیوسنسور اولیه از ترنسدیوسر متفاوتی در بخش تبدیل سیگنال خود استفاده میکردند. در نوع اول میزان قند خون با اندازهگیری جریان الکتریکی تولید شده اندازهگیری میشد (آمگرومتریک) در حالیکه در سنسور اوره اندازهگیری غلظت اوره بر اساس میزان بار الکتریکی ایجاد شده در الکترودهای سنسور صورت میپذیرد.
ممکن است روزی فرا رسد که بیمار بدون نیاز به مراجعه به پزشک و تنها بر مبنای اطلاعاتی که توسط یک cobd فراهم میشود نوع بیماری تشخیصی داده شده و سپس داروهای مورد نیاز مستقیماً درون خون تزریق شود. این مسئله باعث خواهد شد که دوز مصرفی دارو بسیار پایین آمده و ضمناً از میزان اثرات جانبی دارو side–effect بهطرز فاحشی کاسته شود، چرا که دارو مستقیماً به محل مورد نیاز در بدن ارسال میشود. کاری که این بیوسنسور انجام میدهد تبدیل پاسخ بیولوژوکی به سیگنال الکتریکی است و شامل دو جزء اصلی: پذیرنده و آشکارکننده است.
قابلیت انتخابگری یک بیوسنسور توسط بخش پذیرنده انتخاب میشود. آنزیمها، آنتی بادیها، و لایههای لیپید (چربی) مثالهای خوبی برای پذیرنده هستند.